Wat als ik het zelf niet meer zo goed weet, notaris?

Als je niet meer samen in het huis kunt blijven wonen

Bewind

'... notaris, de makelaar zegt dat ik het huis niet kan verkopen.....' Meneer de Wit was helemaal verontwaardigd. Het was al niet makkelijk met zijn vrouw die niet meer thuis kon blijven wonen omdat ze wel eens in haar pyjama de straat liep en soms midden in de nacht melk wilde warm maken en dan vergat om het gas weer uit te draaien. In het gesprek op ons notariskantoor, kon ik niet meer doen dan de makelaar gelijk geven. Ik heb meneer de Wit uitgelegd dat de woning van hen samen is en dat je dan samen welbewust het besluit moet nemen om te verkopen en dit ook samen moet uitvoeren. Helaas, zijn vrouw kon dat niet meer overzien.

En hoe nu verder....

In de wet is geregeld dat dan bij de rechter een bewind kan worden aangevraagd en wij kunnen hierbij helpen. Omdat mevrouw de Wit niet meer begrijpt wat belangrijk is, zal de rechter haar belangen beschermen. Haar man kan worden aangewezen als bewindvoerder en samen met de rechter lossen ze het wel op.

Hoe werkt het bewind?

Wat heel belangrijk is om te weten is dat het toezicht van de rechter blijft, ook na de verkoop van de woning! Als er een uitgave gedaan wordt door meneer de Wit boven de €1.000,00, of het nu voor hemzelf is of voor zijn vrouw, dan moet de rechter hier vóóraf van weten. De rechter ontvangt ieder jaar van meneer de Wit een overzicht van wat er ontvangen is en ook van wat er is uitgegeven. Zo kan de rechter zien dat het vermogen van mevrouw de Wit verstandig wordt beheerd.

Kan dat nou niet anders? Nee, helaas, dat kan niet meer anders als mevrouw de Wit al de diagnose Dementie heeft.

Een andere oplossing?

Wanneer kan er nog een andere oplossing gezocht worden? Iedereen die goed kan overzien wat hij of zij doet, kan bij een notaris een akte tekenen. Maar wat is dan 'goed overzien'? Dat betekent dat iemand verleden, heden en toekomst nog aan elkaar kan koppelen, of te wel nog het verband snapt tussen oorzaak en gevolg. Een voorbeeld van zo'n redenering?
" als ik mijn huis verkoop dan heb ik een koopprijs. Daarmee betaal ik dan de bank, als ik nog een hypotheekschuld heb. Dan heb ik een hele grote zak met geld. Daar kan ik dan of een nieuw huis van kopen, of ik kan wat huren. En als ik dan nog wat over heb, kan ik de kinderen daarvan een schenking doen. Want als ik de kinderen een schenking doe, is mijn vermogen kleiner. Dat kan later schelen bij mijn overlijden. Dan betalen ze minder erfbelasting..... "
U ziet, dat gaat verder dan alleen snappen dat het beter is om niet meer thuis te wonen.

Notariële volmacht.

Zolang u goed overziet wat u doet, kunt u bij de notaris een notariële volmacht tekenen. In deze akte machtigt u elkaar of, als de ander het niet kan doen, de kinderen of iemand die u vertrouwt om namens u de belangrijke besluiten te nemen. En dan hoeft er - mocht u in de war raken - geen bewind te worden aangevraagd bij de rechter. Wel zo praktisch!<< terug naar overzicht

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op
© 2012 Notaris & Dementie
Disclaimer
Privacyverklaring
webdesign: Santhos
Koru Kuipers Bazuin Notariaat Dijkstra Jansen Bergman Varekamp notariaat